کم کاری تیروئید در کودکان چیت و چه کاری باید برای درمان آن کرد
با توجه به آمار های به دست آمده از پزشکان متخصص اطفال، نوزادان دختر دو برابر نوزادان پسر به کم کاری تیروئید مبتلا میشوند. حال بر اساس مطالعات، اعلام شده است که شیر مادر حاوی هورمون طبیعی ای است که علائم کم کاری تیروئید را تا حد زیادی کاهش میدهد اما این مسئله به این معنی نیست که نوزاد دیگر به درمان نیازی ندارد، بلکه باید در کنار تغذیه با شیر مادر درمان نیز پیگیری شود.
با توجه به آمار های به دست آمده از پزشکان متخصص اطفال، نوزادان دختر دو برابر نوزادان پسر به کم کاری تیروئید مبتلا میشوند. حال بر اساس مطالعات، اعلام شده است که شیر مادر حاوی هورمون طبیعی ای است که علائم کم کاری تیروئید را تا حد زیادی کاهش میدهد اما این مسئله به این معنی نیست که نوزاد دیگر به درمان نیازی ندارد، بلکه باید در کنار تغذیه با شیر مادر درمان نیز پیگیری شود.
کم کاری تیروئید را یک نوع اختلال در غدد درون ریز مینامند که به دلیل آن، غده تیروئید کودکان به اندازه تیروئید یک فرد عادی هورمون تولید نمی کند و بر اثر این موضوع، رشد تمامی اندام های بدن تحت تاثیر قرار میگیرد. علاوه بر این کندی رشد اعضای بدن، کم کاری تیروئید در کودکان موجب بالا رفتن وزن، خستگی بیش از حد، یبوست و اختلال های شناختی گوناگونی می شود.
غده تیروئید چیست و چه فعالیتی در بدن دارد؟
تیروئید به غدهای که در بخش جلویی گلو و زیر سیب آدم قرار دارد گفته میشود که در بین هفتههای 4 تا 10 جنینی تکامل پیدا میکند. این غده مسئولیت تنظیم سرعت مکانیزم و متابولیسم های شیمیایی در بدن است و میتوان گفت بر تمامی اندام، بافت و سلولهای بدن تاثیر مستقیم دارد. با این اوصاف میتوان گفت که وجود این غده و فعالیت درست آن یک امر ضروری و حیاتی برای بدن است. با این حال وقتی که غده تیروئید بیش از حد معمول هورمون تولید کند، به این اختلال پرکاری تیروئید و برعکس هنگامی که این غده کمتر از حد معمول هورمون تولید کند، کم کاری تیروئید گفته میشود.
کم کاری تیروئید در کودک و نوزاد چیست؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، کم کاری تیروئید به شرایطی اطلاق میشود که غده تیروئید کمتر از حد معمول خود هورمون تولید میکند. این اختلال در بزرگسالان شایع تر است اما کم کاری تیروئید، شایعترین اختلال تیروئیدی در کودکان و نوزادان است. کم کاری تیروئید و به سبب آن کمبود هورمون های تیروئیدی در بدن سبب کم شدن سرعت رشد اندامها، فقدان انرژی کافی برای فعالیت، به وجود آمدن اختلالهای شناختی و ضعف عملکرد مغزی میشود.
کم کاری تیروئید در نوزادان به دو دسته ارثی و اکتسابی تقسیم میشود
کم کاری تیروئید اکتسابی به مرور زمان با بالا رفتن سن فرد ایجاد میشود در حالی که کم کاری ارثی تیروئید به علت عدم تشکیل غده تیروئید در فرد بروز پیدا میکند. کم کاری تیروئید در نوزادان علائمی ندارد و نوزاد مبتلا به این بیماری کاملا ظاهر یک نوزاد سالم را دارد. به همین دلیل تا روز پنجم بعد از تولد نوزاد از کف پای او (پاشنه پا) برای بررسی میزان هورمون های تیروئیدی( TSH و T4 )، یک نمونه خون گرفته میشود.
مقاله پیشنهادی : فواید شیردهی مادر به نوزاد
علائم کم کاری تیروئید در نوزادان
طبق آمار جهانی اعلام شده، میزان ابتلا نوزادان به کم کاری تیروئید، یک نوزاد در هر هزار نوزاد است و همان طور که قبلا گفتیم، میزان در نوزادان دختر دو برابر نوزادان پسر است. عدم شناسایی و درمان به موقع کم کاری تیروئید در نوزادان باعث ایجاد عوارضی همچون عقب ماندگی ذهنی-حرکتی میشود. علائم این بیماری در نوزادان به شرح زیر است؛
. زردی طولانی مدت ( از علائم اولیه به شمار میرود.)
. خواب زیاد و بی حالی
. سردی پوست و به طور کلی کاهش دمای بدن
. فتق نافی
. کاهش اشتها
. تورم اندام تحتانی و دستگاه تناسلی
. علی رغم این که در این نوزادان دور سر مقداری بزرگ تر است، قد و وزن طبیعی دارند.
. گرفتگی بینی و اختلال در شیر خوردن به علت بزرگی زبان در این نوزادان مشاهده میشود.
. پف کردن پلک های نوزاد
. اختلال در نشستن و ایستادن
. تاخیر در شروع تکلم و صدای خشن
به نظر شما چه چیزی باعث میشود نوزادان دیرتر دندان دربیاورند؟ این بلاگ مهم را از دست ندهید.
پس از تشخیص بیماری در نوزاد، همان هفته اول درمان کم کاری تیروئید شروع می شود، اگر میزان TSH نوزاد بالای 10 باشد، معمولا 25 تا 50 میکرو گرم از داروی هورمون تیروئید به نوزاد تزریق شده و تا چهار هفته بعد، برای آزمایش مجدد از پاشنه پای نوزاد مقداری خون گرفته میشود. همچنین آزمایشهای هورمون از شروع درمان هر دو ماه یک بار و از شش ماهگی به بعد هر سه ماه یک بار تا دوران سه سالگی باید انجام شود.
در انتهای این نوشته به شما توصیه میکنیم که حتما بلاگ عوارض ناشی از کمبود وزن در نوزادان را مورد مطالعه قرار دهید.